HomeSitemapSøg
 

Anmeldelser

Pen bag pigtråd

Journalisten nr.8 2006

Den usbekiske journalist Dina Yafasova fortæller med skarphed og lune, hvordan det er at være i dansk flygtningelejr.

Anmeldelse af Michael Bech, journalist, FOKUS

Dina Yafasova: "Dagbog fra Sandholm". Gyldendal. 328 sider, 269 kroner.

Med sig selv i hovedrollen beskriver journalisten Dina Yafasova et liv i Sandholm-lejren, som de færreste danskere har noget kendskab til.

Hun kommer til Danmark i 2001, da hendes kritiske pen begynder at kradse for meget i det siddende styres image i Usbekistan. Efter flere voldsomme afhøringer og trusler mod familie og omgangskreds ser Dina Yafasova ingen anden udvej end at begive sig på flugt gennem Kasakhstan for derefter at sætte sig på et fly mod København via Frankfurt. Endelig fri. Og dog.

Journalisten Dina Yafasova havde forestillet sig lykke og frihed - naturligvis med afsavnet af mand og to børn tilbage i Usbekistan - men det viser sig i stedet at være begyndelsen på et mareridt i Sandholm-lejren.

Her møder hun bureaukrati og tilfældige afgørelser, der beror på, om dagens ledige tolk 'bakker op' og 'taler' asylansøgerens sag overfor enten politi eller jurist. Og hun beskriver ydmygelser, hvor børn med over 40 i feber kun kan få lægehjælp, hvis de er villige til at møde op på Sandholm-lejrens klinik - i lejren skal man ikke gøre sig forhåbninger om en vagtlægeordning. Frustrationerne bliver ikke mindre af, at hun og de andre i lejren ikke kan få deres asylsag endeligt afsluttet med enten et afslag eller en opholdstilladelse.

På det 12 kvadratmeter lille værelse, som hun deler med tre andre asylansøgere, noterer Dina Yafasova flittigt i sin dagbog om de daglige oplevelser, hun selv og 'lejr-kammeraterne' bliver udsat for. Dina Yafasova er ikke gået undercover for at beskrive et dansk asylsystem i forfald, men vælger den nøgterne reportage-beskrivelse ved hjælp af pen og blok.

Det er skrap kost, hvis man forestiller sig Sandholm-lejren som en midlertidig og fair bopæl for vores asylanter.

Dina Yafasova har leveret en 328 sider virkelig velskrevet bog, der burde få de flestes forestilling om asylforholdene i Danmark til at spærre øjnene op. Noget tyder på, at det er lykkedes - i hvert fald har flere folketingspolitikere efterfølgende aflagt Sandholm-lejren et visit og dermed forhåbentlig indset, at det er på tide, at beboerne og ikke mindst deres børn får bedre forhold.

Hun har medtaget mange små detaljer i bogen, der ved første læsning får én til at tænke, at hun blot skulle være taknemmelig for sit 'nye' land. Men ved hjælp af simple forklaringer understreger hun, hvorfor det eksempelvis er ekstraordinært hårdt for en asylansøger at sidde i 'forhør' i Sandholm-lejren, når man netop ankommet fra et rigtigt forhør med glødende cigaretter og el-stave som 'samtaleredskab'.

Og hun fortæller præcist, hvorfor det ikke gør beboernes humør bedre, når den eneste fysiske udsigt er tredobbelt pigtrådshegn, uforstående Røde Kors-medarbejdere og militærøvelser med bragende kampvogne lige uden for Sandholm-lejrens hegn (området er forsvarets øvelsesterræn). En cocktail, der ikke just hjælper på beboernes krigstraumer.

På trods af Dina Yafasovas umenneskelige oplevelser besidder hun masser af sarkasme og ironi. Den gør hun brug af over for såvel forhørs-officerer i Usbekistan som de danske politifolk og ikke mindst juristerne i Udlændingestyrelsen.

Hvis Dina Yafasovas bog skulle helt op og score 'udmærket' i min karakterbog, så kunne jeg godt tænke mig illustrationer fra både hjemland og Sandholm-lejren. Men det skal bestemt ikke afholde mig fra opfordre andre til at gå ned i boghandlen og erlægge 269 kroner - det er bogens værdi og meget mere til.

Anmeldelsen er trykt med tilladelse fra Journalisten og kan læses på  www. Journalisten.dk