HomeSitemapSøg
 

Interviews

Heltinde bag pigtråden

metroXpress 28.marts 2006

Hun flygtede fra tortur og undertrykkelse i sit hjemland.
Men da hun kom til Danmark, opdagede hun, at det ikke kun er diktaturer, der behandler mennesker som dyr.
Dina Yafasova fortæller om livet som flygtning i sin ”Dagbog fra Sandholm”.

Af Lasse Ravnø                    

HUN LIGNER egentlig ikke en helt. Men når man har kæmpet for ytringsfriheden med livet som indsats, gennemgået tortur og er flygtet over hals og hoved for at undslippe et diktatorisk regime, er det vel det, man er?

Alligevel er det hverken medaljer eller hæder, der tynger Dina Yafasova, da hun møder os for at fortælle om den bog hun har skrevet om sin flugt, og de oplevelser hun havde som asylsøger i Danmark.

”Det mindede mig ved første øjekast om en typisk sovjetisk straffekoloni, i bedste fald et isolationsfængsel. I denne del af Sandholm var der ingen rosenidyl. Til gengæld var der tre række pigtråd”, fortæller Dina Yafasova i bogen om det første møde med Asylcenter Sandholm, hvor hendes navn blev udskiftet med ni cifre, hendes hjem var en køjeseng i et rum hun delte med fremmede, og hendes hverdag var fyldt med de uvisse menneskeskæbner, som lejren er fuld af, og som i mange tilfælde brød sammen foran hende.

»Mine dagbøger blev uundværlige. Jeg brugte dem som terapi i den tid, jeg var i Sandholm, uden nogensinde at overveje, at det var noget, der kunne eller skulle udgives,« siger Dina Yafasova, der ellers som journalist er vant til at spotte gode historier.

»Men selv om jeg skrev alle mulige detaljer ned, var jeg jo ikke journalist. Jeg var et menneske på flugt. En mor, der ikke vidste, om hun ville se sine børn igen eller hvornår det ville ske. Når man har det sådan, tænker man ikke på, om det er en god historie, man sidder med, eller at man burde skrive en bog. Man tænker på at overleve,« siger Dina Yafasova, der efter seks måneder fik asyl og kunne forlade lejren.

Dette er kun et uddrag, som er trykt med tilladelse fra MetroXpress. Resten af interviewet kan læses på MetroXpress, 28.marts 2006.

Faktabox

Dina Yafasova:

- Født 1971 i den daværende Sovjetrepublik Usbekistan.

- Arbejdede gennem flere år som Asien-korrespondent for det danske fagblad Sygeplejersken.

- Har modtaget flere priser for sit journalistiske arbejde og sin indsats for demoktatiet.

- ”Dagbog fra Sandholm” udkom i går.