HomeSitemapSøg
 

Biografi

Dina Yafasova (f. 1971) er eksilforfatter og verdensborger. Født og opvokset i Sovjetunionen (Usbekistan) og uddannet i journalistik fra Tasjkent Statsuniversitet i 1993. Kendt for sit arbejde som centralasiatisk korrespondent for danske og andre internationale medier 1998-2001. Hendes reportager og undersøgelser (af hvilke én – om censur – tilmed blev brugt som vidneudsagn på en kongreshøring i USA i 2001) skildrede dagliglivet under postsovjetisk diktatur, hvilket medførte landsforvisning. I 2001 blev hun tvunget til at flygte efter at have været udsat for tortur og trusler på livet. Hun bor i dag i Storkøbenhavn med sin familie.

I 2001 modtog Dina et prestigefyldt legat fra Human Rights Watch til forfattere, der har været udsat for politisk forfølgelse. I 2002 blev hun indstillet til ”Courage in Journalism Awards”, men valgte at undlade at træde offentligt frem for ikke at bringe venner og slægtninge i hjemlandet i fare. I 2010 blev hun indstillet til Reader's Digest European of the Year.

Dina Yafasova debuterede i 2006 som forfatter på Gyldendal med den meget roste selvbiografiske fortælling Dagbog fra Sandholm om sin flugt til Danmark, og om hvad der foregår i den lukkede verden bag pigtråden i den danske flygtningelejr. Bogen blev straks en af årets meget omdiskuterede bøger. Forfatteren Benny Andersen har kaldt Dagbog fra Sandholm ”en bog man i åndelig forstand aldrig lægger fra sig - og slet ikke bag sig”. Anmelderne betegnede den som "En nødvendig, vægtig og troværdig anklage” og ”En smukt fortalt, men også meget smertelig beskrivelse af dansk flygtningepolitik i øjenhøjde”. Læserne skrev ”En på alle måder fantastisk bog. Heldigvis tyder det på, at bogen sætter sig spor – forhåbentlig bliver de dybe” og ”Bogen er utrolig velskrevet og derfor mere end en nødvendig beretning. Den er også virkelig god, stor litteratur”.

Kald mig ikke offer! fra 2011 er Dinas anden bog og ligesom den første skrevet på russisk og oversat til dansk af Sten Jacobsen.  Information har kaldt den "En bevægende og nødvendig bog om torturens lange skygger" og ”Et af de værker, som kommer tættest på at få sat ord på det usigelige, de grænseoverskridende, nedværdigende forhold i denne verdens torturceller, hvor grundsubstansen i det at være menneske daglig krænkes”. Anmelderne betegnede den som  ”Stærk læsning og en vigtig bog, der fortjener rigtigt mange læsere”. Læserne skrev  ”Dina skriver usædvanlig godt; hendes sprog er billedrigt og på én gang fuldt af følelser og fakta, og også af dén grund er bogen klart anbefalelsesværdig” og ” The words were so brilliantly and honestly written and constructed in such a brilliant way that they made people understand and feel the horror and the human tragedy - and that this must be combatted".


Læs mere på
Gyldendal.dk

Foto: Erik Refner